Taalla on viisi Etela-Afrikkalaista. Eraan heista, Mariskan, kanssa olen hengaillut aika laillakin.. Mariska on mahtavan hyperaktiivinen, suora luonne. Nukahtaa leffojen aikana ku ei jaksa seurata niita, kertoo mulle 'you can't get to your point, you're speaking in circles', nauraa paljon ja kertoo kummallisia, yllattavia mielipiteita kaikenlaisista asioista. 'Typical buuramaeszi', tyypillinen buuritytto, omien sanojensa mukaan. Kohta kutsuu heita Mama Afrika ja elefanttipoolokausi.

Mariska ja muut on kertonu E-Afrikan apartheidista. Sehan 'lakkautettiin' 1994. Mut kylla ainakin na nuoret, seka kuulemma kaikki muutkin, tekee erottelun edelleen valkoisten, varillisten (mulatit jne) ja mustien valilla. Tai siis nakee etta talla erottelulla on hyvin paljon merkitysta. Mustia E-Afrikan vaestosta on ehka 70%, varillisia 20%, valkoista buurikansaa sellaset 10%. Apartheidin aikana valkoisten oli helppoa saada toita. Tietysti. Nykyaan se on hyvin vaikeaa. Mariskalla ja hanen poikaystavallaan Wernerilla on suunnitelmana muuttaa pois E-Afrikasta tyoskenteleen ehka Lontooseen. Siella he pystyis mahdollisesti tienaamaan sen verran etta olis varaa joskus ostaa talo E-Afrikasta. Sinne he siis tahtoisivat palata.. Mutta E-Afrikkaan ei kannata kuulemma jaada heti. Useimmissa tyonhakuilmotuksissa lukee erityisesti B.E.E. http://en.wikipedia.org/wiki/Black_Economic_Empowerment joka tarkoittaa etta valkoihoselle ei pestia liikene.

Varillisenkin (Craig & Janine, vaikka Janinea kuulemma usein luullaan mustaksi.. (!) ) saattaa olla vaikeaa saada toita. Etua on suuresti esim. siita, etta osaa joitain afrikkalaisia kielia kuten xhosaa..

E-Afrikassa on 11 virallista kielta ja kymmenia eri kulttuureja paallekkain, valkoihoiset pienena vahemmistona. Saattaa olla etta buurikulttuuri ja englantia aidinkielenaan puhuvat joutuu rantautumaan ajan saatossa kokonaan pois Afrikan mantereelta. Oikein / vaarin? Kuka tietaa. Ottaen huomioon kymmenia vuosia jatkuneen rotuerottelun ja sorron vuodet. Mieti sama tilanne Suomeen, mita jos suomenruotsalaisilla olis sukupolvien ajan ollut omat julkiset kulkuvalineet, omat leffateatterit, oma korkeampi hyvin erillinen kulttuurinsa ja yhtakkia korkeammalta taholta tulis paatos - Voitasko kaikki tulla toimeen keskenaan? Joo? Hyva.