Eilen tutustuin paikallisten kans joihinki urheilulajeihin joita täälläpäin tavataan tahkoa. Täl hetkellä käynnissä on 6 Nations Championship-kilpailu jossa kuus euroopan rugby-valtiota kisaa keskenään. Eilen oli Irlanti-Ranska-matsi Botanic Innissä ja kakskerroksinen isohko pubi oli aivan tupaten täynnä. Irlanti meni vielä voittamaankin joten kansallishymnin raikuessa lähdettiin Cathalin, Ryanin ynnä muiden hyytävän kylmään kämppään. Siellä koin et mitä kummii ideoita täkäläiset onkaan saanu pallon pompotteluun liittyen.

Rugby on todella iso juttu täälläpäin. Tä mm. Australiassa, Argentiinassa, Georgiassa, Italiassa ja Japanissa suosittu urheilulaji oli melkein täysin tuntematon mulle ennen eilistä. Kyseessä on peli jossa on tarkotus kuljettaa pallo vastustajan viivan yli tai potkasta se haarukan läpi. Useet tietää jotain amerikkalaisesta jalkapallosta. Lyhyesti sanottuna rugby on amerikkalaista futista ilman niitä tuhteja suojia&kypäriä tai jatkuvia pelin keskeytyksiä. Aika viihdyttävääkin myös noiden kahden tekijän ansiosta.

Gaelic (tai gaelic football..yks maailman vanhimmista joukkuelajeista, aikasimmat pelit taltioitu 1300-luvulla) on peli, jota pelataan pääasiassa Irlannissa vaik sen suosio leviääkin vähitellen. Peliväline on vähän jalkapalloa isompi ja painavampi pallo, jota voi kuljettaa käsillä tai jaloilla. Tavote on saada pallo joko maalin yllä olevan haarukan läpi (1 pinna) tai maaliin..jota varjelee myös maalivahti (3 p). Gaelicin tulokset ilmoitetaan myös oudolla tavalla, esim. joukkue voi olla saanu pistemäärän 4-15. Tä tarkottaa että joukkue on tehny 4 kolmen pisteen maalia ja 15 haarukkamaalia. Eli yhteistulos on.. ööh.. 27!

Hurling on vauhdikas peli ja loukkaantumisriski on kuulemma suuri. Pientä palloa kannatellaan mailalla jossa on eräänlainen kouru joka helpottaa pallon pysymistä lavassa. Tätä palloa sitten viskellään joukkuetovereille ja yritetään joko ladata se maaliin tai maalin yli, taas kerran. Hullu vauhti on tuossa pelissä tosiaan.

Näiden lajien lisäks suosittuja on tietty perinteinen futis ja maahockey.. jota nä siis täällä kutsuu ihan hockeyks. Muistan koulusta et siellä oli joitain joukkuekuvia seinällä.. hockey -ja rugbytiimit oli päässy kuviin.