Pari päivää Finaghy Primary Schoolissa ( http://www.finaghyprimaryschool.co.uk/ ) takana. Kävipä säkä, taas kerran. Koulu on nimittäin upouusi, vuonna 2004 rakennettu. Opetuksessa käytetyn tekniikan taso on huikea ja opet vaikuttaa mukavilta. Yks niistä kutsu mut iltateelle ja toinen pisti käyttämättömän pyöränsä varastostaan lainaan. Eipähän kulu sataa puntaa 6 viikon bussimatkoihin. Koulussa on 7 luokka-astetta, noin 450 oppilasta ja 16 opea. Jep, luokkakoot on järkyttävän suuria. Seiskaluokka johon mut sijoitetaan ja jossa nä kaks päivää oleskelin, on kooltaan 32 oppilasta. Oppilaat on kyl puheliaita mut myös kohteliaampia ku mitä mun kokemukset suomen kouluikäsistä kertoo. Tietty olen ulkomailta ja siks erikoistapaus, sellanen luontevasti myöntesen huomion kohde, ainaki aluks.. ei tässä koulussa o aikasemmin Erasmus-harjottelijoita ollutkaan. Mutta Finaghyssa huomaa että täkäläisillä lapsilla on jotenkin erilainen kunnioitus opettajia ja ehkä yleensäkin vanhempia ihmisiä kohtaan. Muistan mikä sekasorto mun omina ala-asteaikoinani 31 hengen luokassamme vallitsi.

Kolmen viikon kuluttua (nyt on pieni Stranmillis-pätkä sulkkista, rugbyä, kuoroa ja jotain opiskeluntynkää) jatkan Finaghyssä. Juteltuani Mrs Grahamin kans sain sellasen kuvan että oon vapaa ottamaan just niin paljon vastuuta tunneista ku itse tykkään..ja riippuen siitä et miten lähtee käyntiin. Tietenkään kukaan Stranmillisistä saati Finaghystä ei voi ennakoida Erasmus-vaihtareiden enkun taitoja joten mitään standarditasoa harjottelulle olis turhaa kehittää.

Tulee oleen kyl vaikeeta. Tänään jo huomasin et kuin paljon täytyy keskittyä jotta pystyy selittään juttuja oikeessa tahdissa ja johdonmukasesti; Pelattiin Unoa kymmenisen hengen porukalla 'golden timen' aikana (perjantain palkintoaika hyvin menneestä viikosta..paljon mökää --> ei kulta-aikaa). Näiden Uno-säännöt oli ihan pimeet ja mä sit yritin näyttää että miten Unoa Suomessa pelataan. You can start with for example this coloured card and...game moves to that direction and it's possible to put many cards if they're the same colour...huh. Mitenköhän sitä opettaa vaikka jotain geometrialaskui ku ei edes tiedä termistöä englanniks.. yritäs lausua 'protractor' (sellanen kulmaviivain) lauseen yhteydessä nopeaan tahtiin. Just tä nopeaan tahtiin puhuminen on vaikeinta täs vaiheessa, ja harvoilla paikallisilla on pitkään malttia kuunnella kovin hidasta puhetta.

Mut eipä stressiä. Illanvietot on hauskoja, ruoka mahtavaa ja naiset kauniita. Pitää sovitella tätä enkkua suuhun seuraavat kolme viikkoa tehoaikataululla muutaman Guinnessin voimin.