Tänään luennolla Colin (edelleen yrittää hukuttaa meitä kysymyksiin ja kertoo silmät kiiluen sivulauseessa kuinka hänen nuoruudessaan sai kepistä jos ei ollu hiljaa) mainitsi luennon loputtua jutun. Ai minkä. No että Irlanti anto muuten kunnolla pataan Ranskalle viikonloppuna rugbyssä, jes jes. Siitä lähdettiin subille Davidin ja parin muun kaverin kans. Nä jätkät vaan ohimennen huikkas että eihän me edes asuta Irlannissa.. vaik koulun lehtoritkin puhuu siihen sävyyn ku asuttais.

Cat ynnä muut kämppikset on puhuneet Belfastista siihen sävyyn että ei täällä ikinä o mitään ryöstöjä tapahtunut.. bussikuski sightseeingillä vakuutteli meille että 'Troubles are long gone behind us' (vaikka Falls roadilla näkyikin epätavallisen paljon kirkkaisiin liiveihin sonnustautuneita poliiseja).. Student unionin presidentti Andrew kertoi ajaessaan meitä kotiinsa kahviteltavaks että Pohjois-Irlannin rikollisuus on hyvin vähäistä verrattuna mihin tahansa muuhun Euroopan alueeseen.

Davidin ja hänen kaveriensa näkemys tilanteesta oli aika lailla erilainen. David kertoi että hänet on ryöstetty kahdesti, toisella kerralla yli 10 hengen porukalla olivat palaamassa kotiin ku neljä kommandopipoihin sonnustautunutta puukonheiluttelijaa oli karauttanu paikalle iskemään parit luuneloset koko seurueen leukaperiin. David oli useasti joutunu mellakoiden keskelle, viimesen kerran viime kesänä Lisburnissa joka on sellaset 10 kilsaa täältä etelään.. heinäkuun kahdestoista ( http://en.wikipedia.org/wiki/The_Twelfth ) on kuulemma Belfastissa se päivä jollon ei halua olla ulkona liian myöhään. Kerran Newryssä David oli ehtinyt tehdä U-käännöksen ku oli nähny kaukaa että IRA:n jäsenet kaappas autoja edessäpäin. Tiä mitä sit niil autoilla tekivät. Räjäytti varmaan.

Nä jätkät oli myös menettäny läheisiään pommi-iskuissa ja ammuskeluissa jotka oli pahimpien levottomuuksien aikaan ollu täysin ennakoimattomia. Sain sen käsityksen että iskuilla lähinnä pyrittiin ja pyritään edelleen hakemaan huomiota Brittihallinnolta ja armeijalta.. Ja näitä pommeja todella viritellään tänäkin päivänä. Kolme viikkoa sitten löydettiin viimenen joka ei ehtiny kosahtaa, jostain autosta vissiin taas.

David ja toiset sano että Belfastissa on alueita jonne he eivät menis ikinä. Tulis kivitystuomio, näin sanovat. Tietysti kaikissa isommissa kaupungeissa on niin ettei nyt ihan joka paikkaan kannata tunkea. Mutta läntisessä Belfastissa tä vaara liittyy just siihen et leimautuuko protestantiks eli Union Jack viittana sinne ni huh heijaa.. kliseisesti sanottuna pinnan alla kytee. Kokonaiskuva on yhtä vaikeeta hahmottaa ku jossain Palestiinassa.